De rol van de partner tijdens de bevalling

Ook voor de aanstaande vader of partner verandert er veel tijdens de zwangerschap. Daarom is het van essentieel belang de vader al vanaf het begin bij de zwangerschap te betrekken. Veel vaders hebben ook vragen en onzekerheden over de verandering in hun leven. Een vader heeft negen maanden de tijd zich voor te bereiden op zijn rol in het nieuwe gezin. Voelt hij zich geen deel uitmaken van de zwangerschap, dan heeft dit een zeer grote uitwerking op het verloop van de bevalling en de relatie met jou als moeder.

Relatie

Jij als vrouw staat in de kracht van je leven en je hele lichaam zet zich in voor het voltrekken van een nieuw wonder. Met dit inzicht kan je partner alleen maar veel respect hebben voor jouw situatie. De vele emoties die vaak gepaard gaan met een zwangerschap kunnen echter een belemmering gaan vormen in je relatie met elkaar. Besef dat je allebei in een veranderingsproces zit. Je partner zal moeten wennen aan een vrouw die verandert. Misschien is hij zoekende in zijn rol jou te ondersteunen. Door elkaar wederzijds met respect te blijven bejegenen en alles bespreekbaar te houden, kunnen veel obstakels tijdens je bevalling voorkomen worden.

Als vrouw ervaar je de zwangerschap op een heel ander niveau dan je partner. Je voelt de zwangerschap van binnenuit, er groeit iets in je lichaam waar je contact mee hebt. Voor je partner is dit natuurlijk heel anders. Hij ervaart de zwangerschap als iets wat buiten hem om gebeurd, in een ander lichaam. Daardoor kan de vader het gevoel hebben ‘achter te staan’, wat hem een gevoel van onmacht kan geven. Door je partner vanaf het begin van je zwangerschap bij alle controles en afspraken te betrekken, maar ook door samen het geboorteplan op te stellen, wordt de zwangerschap ook meer onderdeel van hem. Deel te allen tijde je verwachtingen, onzekerheden, angsten en ook mooie momenten met elkaar. Zodat je weet wat er zich in de ander afspeelt en kun je er allebei rekening mee houden. Zo wordt de reis naar de bevalling een reis van jullie samen en zo wordt ook de bevalling iets van jullie samen.

Wil je meer lezen over wat je partner voor jou kan betekenen? In het boek Natuurlijk Bevallen heb ik een heel hoofdstuk geschreven over de aanwezigen tijdens de bevalling.

In de cursus Natuurlijk Bevallen wordt de rol van de partner nog eens extra belicht. Deze cursus volg je daarom ook samen met je partner.

Reactie achterlaten

Luister mijn nieuwste podcast op Spotify