Vitamine K

Standaard krijgt iedere pasgeboren baby direct na de geboorte vitamine K toegediend. Ouders van baby’s die borstvoeding krijgen worden geadviseerd om vanaf dag acht totdat de baby drie maanden is druppels te blijven geven. Omdat dit een standaardprocedure is direct na de geboorte, wordt het vaak wel meegedeeld aan de ouders, maar er wordt zelden om toestemming gevraagd. Tenzij je expliciet vooraf laat weten dit niet te willen. Veel ouders die zich niet verdiepen in de achterliggende reden zullen ervan overtuigd zijn dat dit zo hoort.

Waarom vitamine K?

Als je vraagt waaróm het wordt gegeven, is het antwoord: omdat baby’s bij de geboorte een tekort aan vitamine K kunnen hebben. Maar er wordt ook wel gesuggereerd dat álle baby’s bij de geboorte een tekort hebben. Althans zo werd het mij tijdens de eerste zwangerschap verteld. Dat is in mijn ogen vreemd. Allereerst vraag ik me af wat een (te) laag vitamine K gehalte is. Het speelt een belangrijke rol in de bloedstolling. Als een baby een bloeding heeft opgelopen tijdens de bevalling, inwendig of uitwendig, kan het zo zijn dat er veel van dit vitamine is opgebruikt. Als een baby met een zware bevalling op de wereld is gekomen, kan ik me indenken dat extra hiervan nuttig kan zijn. Maar als dat nou niet het geval is? Wordt je baby op een natuurlijke en rustige manier geboren dan kun je je afvragen of hij een (te) laag gehalte heeft.

Want nog steeds geldt de vraag: wat is een (te) laag vitamine K gehalte? Laag in vergelijking met wat? Wat is de norm? Voor kindjes die kans maken op een bloeding zou het te laag kunnen zijn. Maar als je kindje gezond ter wereld komt, maakt je baby dan een grotere kans op een bloeding? Is het niet zo dat een gezond kind de norm zou moeten zijn? Dat het gehalte vitamine K wat elke pasgeborene bij zich heeft door de natuur is bepaald en dus voldoende zou moeten zijn? Als dat niet zo is suggereren we dat de natuur een foutje heeft gemaakt. Dat vind ik een vreemde gedachte.

vitamine-k-baby

Onderzoek naar de effecten van vitamine K is moeilijk

Onderzoek naar een te laag gehalte bij pasgeborenen is moeilijk uit te voeren. Voor zo’n onderzoek is een grote groep ouders en baby’s nodig die hieraan mee willen werken. De makkelijkste plaats om die te vinden is nog altijd het ziekenhuis. Maar juist in het ziekenhuis gebeuren relatief minder natuurlijke bevallingen en dus zal het aantal baby’s dat in het ziekenhuis geboren wordt en die door een trauma het reserve aan vitamine K al hebben opgebruikt, relatief hoger zijn.

Daarnaast kun je je natuurlijk afvragen of er niet meer factoren een rol spelen in het ‘te laag’ gehalte. Is de navelstreng voldoende uitgeklopt? Heeft het kindje daardoor al het benodigde bloed zelf kunnen reguleren en wat is de invloed daarvan op de stolling? Is er ingegrepen om de bevalling te bespoedigen, bijvoorbeeld met behulp van een vacuüm, een inwendige elektrode, enzovoorts? Hebben deze ingrepen invloed op het vitamine K gehalte van de baby, doordat er een bloeding heeft kunnen ontstaan?

Onderzoeken bij baby’s die in een rustige, vertrouwde omgeving in alle rust en liefde worden geboren, zijn er nauwelijks. Dat maakt het lastig hierin objectief te zijn.

Vitamine K in voeding

Als je baby al een paar dagen oud is en borstvoeding krijgt, zou hij nog steeds extra vitamine K toegediend moeten krijgen, omdat het gehalte in de borstvoeding schijnbaar (te) laag zou zijn. Maar wat is een (te) laag gehalte? In kunstvoeding wordt standaard meer vitamine K toegevoegd; is kunstvoeding dan ineens de norm waaraan borstvoeding moet voldoen? Dat zou betekenen dat borstvoeding, de enige natuurlijke voeding voor je baby, ineens niet meer het beste is. Wordt er dan gesuggereerd dat de natuur ervoor heeft gezorgd dat onze baby’s met te weinig vitamine K geboren worden én dat de enige natuurlijke voedingsbron niet voldoende hiervan bevat? Ook dit is een gedachte die ik moeilijk kan accepteren. Het kan toch niet zo zijn dat ook hier de natuur een fout heeft gemaakt en te weinig vitamine K in onze moedermelk heeft gestopt?

Het blijkt dat baby’s met een belemmering van de gal-afvloed onvoldoende vitamine K kunnen opnemen. Als een baby met deze ziekte (biliary atresia) uitsluitend borstvoeding krijgt, zonder extra vitamine K, kan dit leiden tot bloedingen, met grote gevolgen. Het extra toedienen van vitamine K kan voor deze kinderen veel leed voorkomen. Deze ziekte komt gemiddeld voor bij 1 op de 10 000 tot 20 000 kinderen.

Preventief of niet?

Je zult jezelf moeten afvragen of je vitamine K preventief wilt toedienen, voor het geval je kindje bij deze kleine groep behoort. Met andere woorden; we geven in Nederland alle kinderen vitamine K omdat 1 op de 10 000 tot 20 000 kinderen het nodig heeft door deze ziekte. Daarnaast zijn er ook baby’s die het nodig hebben door een zware bevalling, zoals ik al eerder vertelde. Maar als dat nou niet het geval is, waarom zou je dan een gezond kind meer van een stof toedienen die ook van nature in de borstvoeding aanwezig is? Stel jezelf oprecht deze vraag, het antwoord is altijd goed. Je kunt ook voor jezelf de afweging maken hoe erg je het vindt dat je kindje vitamine K krijgt toegediend. Het is nog onduidelijk of er een effect is op de langere termijn.

Het belangrijkste vind ik dat je hierin altijd je eigen gevoel volgt. Wil jij dat je kindje vitamine K toegediend krijgt? Of ga je uit van de volmaaktheid van hoe moeder natuur onze kinderen op de wereld zet? En dat jouw borstvoeding alle essentiële bouwstoffen bevat die je kindje nodig heeft? Maak hierin altijd zelf de keuze, bespreek dit vooraf met je verloskundige en zet het in je geboorteplan. Als jij het goed vindt dat je baby het krijgt, dan is er niks aan de hand. Zolang jij zelf maar een bewuste keuze maakt wat er met jouw kindje gebeurd.

Laatste ontwikkelingen

Momenteel krijgen baby’s vitamine K druppels in hun mondje, vrij onschuldig zou je zeggen. Maar onlangs is er een wetswijziging doorgevoerd waarin staat dat vanaf volgend jaar alle baby’s een prik krijgen met vitamine K. Lees hier het artikel van RTL Nieuws. Ik persoonlijk vind dat nogal heftig, dat je je pasgeborene laat prikken. Het is nogal een verschil voor een babylichaam of een dergelijke stof, met alle hulpstoffen, wordt opgenomen en verwerkt in het maagdarmstelsel of wanneer het direct in de bloedbaan wordt ingespoten. Ik weet niet wat er nog meer in deze prik zit, want zo’n injectie bestaat niet alleen maar uit vitamine K. Mijn advies is dan ook; verdiep je in dit onderwerp en neem een weloverwogen beslissing.

Reactie achterlaten

Luister mijn nieuwste podcast op Spotify