je baby in een draagdoek

In veel andere culturen is het heel normaal dat baby’s gedurende de dag veel worden gedragen door de moeder. Bij alle dagelijkse werkzaamheden gaat de baby op de buik of op de rug mee en leert zo de wereld te ontdekken. In onze Westerse cultuur willen we dat onze baby’s zo snel mogelijk zelfstandig worden en worden veel baby’s overdag in hun bedje gelegd. Ver weg van mama, in een ruimte die volstrekt onbekend is voor de kleine spruit.
Door je baby in een draagdoek dichtbij je te houden, geef je hem de geborgenheid die hij de eerste periode van zijn leven zo hard nodig heeft. Tot het moment dat je baby gaat kruipen en steeds meer op eigen initiatief de wereld gaat ontdekken, is dicht tegen mama aan de meest veilige en vertrouwde plek. Hier hoort hij jouw hartslag en je ademhaling. Maar hij hoort ook hoe je communiceert met anderen. Hij neemt jouw reactie waar en leert op die manier de wereld te ontdekken.

Geborgenheid in de draagdoek

Een baby in een draagdoek die de hele dag bij zijn moeder of vader is, ontwikkelt breinverbindingen die hem leren dat de wereld een fijne en veilige plek is, waar hij kan ontspannen. Op deze manier geef je hem diep vertrouwen in de wereld en de mensen die hij op zijn pad tegen komt. De meeste baby’s vallen heerlijk in slaap in de draagdoek, omdat ze zich in veiligheid kunnen overgeven aan de slaap. Vaak hebben deze kinderen op latere leeftijd minder moeite met in slaap vallen wanneer het wat rumoerig is. Ze worden op een natuurlijke wijze in slaap gewiegd, net zoals toen je baby nog bij je in de buik zat.

Ook voor huilbaby’s

Huilbaby’s zijn vaak erg gebaat bij veel dragen. Bij een huilbaby is niet altijd te ontdekken wat de achterliggende oorzaak is. Vaak biedt een osteopaat uitkomst, bijvoorbeeld als je baby pijn heeft na de bevalling. Maar dit werkt niet altijd. Als je een baby hebt die veel huilt, zul je merken dat hij vaak rustiger wordt wanneer hij dicht bij mama of papa is. Door te dragen voelt je baby de nabijheid en veiligheid en dat zorgt voor rust. Ook de natuurlijke kromming van de rug werkt ontspannend, het geeft hetzelfde vertrouwde geborgen gevoel als toen hij nog bij jou in je buik zat. Luister altijd naar wat je moederhart je ingeeft. Veel baby’s huilen niet als ze gedragen worden. Heb je een baby die veel huilt dan adviseer ik je, naast samen te slapen, ook veel te gaan dragen. Misschien gaat het niet meteen vanaf de eerste dag goed en zal je baby eraan moeten wennen. Het kan zwaar zijn om je baby continu te dragen. Maar door te voldoen aan de behoefte van je baby kan het huilen binnen een korte periode afnemen.

Eigenlijk is dragen heel logisch als we kijken naar het dierenrijk. Babyapen hangen de hele dag aan de vacht van hun moeder en gaan zo overal mee naartoe. Waarom staan wij mensen soms zo ver van de natuur af?

Je leest meer over de voordelen van het dragen in het boek Natuurlijk Bevallen.

Reactie achterlaten

Luister mijn nieuwste podcast op Spotify