Na negen maanden in jouw warme buik gezeten te hebben, is het dan zover. Je kindje komt ter wereld. Na een intense ervaring komt hij, misschien wel via het warme water van het bevalbad, ineens met lucht in aanraking. Hij voelt aanraking op zijn lijfje en krijgt geluiden te horen zoals hij ze nog nooit gehoord heeft. Om al deze indrukken te verwerken is maar één ding op dat moment belangrijk, namelijk de liefdevolle herkenning van zijn moeder. Daarom is het essentieel dat je baby direct na de geboorte op jouw warme buik wordt gelegd. Bloot tegen elkaar aan, huid op huid contact noemt men dat. Je kindje voelt zich alleen veilig en vertrouwd bij jou, hij herkent jouw geur en voelt je warmte. Laat jullie samen lekker toedekken en geniet van dit ongelofelijk bijzonder moment.
Inprenting
Meteen na de geboorte hebben zowel jij als je baby een piek in het adrenalinegehalte. Dat zorgt ervoor dat je volledig aanwezig bent om je kindje te ontvangen en dat je baby heel alert is en met heldere ogen contact zoekt. Dit wordt inprenting genoemd. Jij als moeder bent de eerst aangewezen persoon die je baby in de ogen aankijkt. Deze ogen worden goed opgeslagen in het brein en het is gebleken dat een baby in de eerste maanden de beste troost vindt bij de ogen die hij heeft ingeprent. Zorg dat ook anderen die aanwezig zijn bij je bevalling weten dat jij degene bent die als eerste oogcontact maakt.
Het gouden uur
Het uur nadat je baby is geboren wordt ook wel ‘het gouden uur’ genoemd. Dit uur is essentieel voor de binding tussen jou en je kindje. Als je baby binnen een uur na de geboorte de kans krijgt om jouw borst te vinden, dan heeft dit een zeer positief effect op het verloop van de borstvoeding. Bovendien maak je, doordat je baby op jouw buik ligt, zachtjes trappelt en de eerste pogingen doet om te drinken, het hormoon oxytocine aan. Dit hormoon heb je nodig om je placenta geboren te laten worden. Als je dus de tijd hiervoor neemt, kun je misschien wel een oxytocine-injectie voorkomen. Deze spuit geeft je namelijk niet de liefdevolle gevoelens naar je baby toe en werkt je natuurlijke oxytocine-aanmaak tegen.
Hou je baby stabiel door huid op huid contact
Meten, wegen en testen kan in de meeste gevallen ook later gebeuren of kunnen gedeeltelijk ook op de buik van de moeder plaatsvinden. Laat je niet bang maken door het idee dat je baby te veel zou afkoelen. Met een deken over jullie beiden is jouw lichaam beter in staat dan de allerbeste kruik om je baby te helpen zichzelf op temperatuur te houden, juist ook bij prematuur geboren baby’s. Je lichaam heeft namelijk constant dezelfde temperatuur, maar voelt bovenal zacht en vertrouwd aan. Hierdoor zal je kindje minder stresshormonen aanmaken, waardoor het beter in staat is de ademhaling, bloeddruk en hartslag normaal en stabiel te houden. Ook is het bewezen dat je kindje door huid op huid contact goed zijn bloedsuikerspiegel op peil kan houden. Baby’s die lange tijd huid op huid contact hebben gehad zijn beter gekoloniseerd met de bacteriën van de moeder, wat weer bevorderend is voor een goede darmflora en wat de kans op allergieën op latere leeftijd vermindert. Baby’s die veel huid op huid contact hebben, slapen doorgaans beter en huilen minder doordat zij een groter gevoel van veiligheid ervaren.
Dus pak dat gouden uur om in alle rust elkaar te bewonderen en van elkaar te genieten. Dit eerste uur komt nooit meer terug en zal je voor altijd bijblijven.
Het kan diverse redenen hebben dat je kindje het eerste uur niet constant op jouw blote buik kan liggen. Hoewel veel handelingen ook prima met de baby op de buik kunnen gebeuren, bijvoorbeeld het hechten, kan het gebeuren dat je baby toch even bij je vandaan moet. Laat dan je partner de baby op zijn blote buik leggen. Ook voor hem geldt dat die binding ontzettend belangrijk is. Dus papa is een goed alternatief voor als het mama even niet lukt. Wanneer je graag na de bevalling even wilt douchen, probeer het dan te beperken door niet je hele lichaam in te zepen met sterk geurende zeep. Hierdoor verdwijnt jouw lichaamsgeur die ook voor de baby voor herkenning zou moeten zorgen.
Wil je na de geboorte je baby het liefst zo veel mogelijk dichtbij houden? Lees dan meer over je baby in de draagdoek in mijn andere blogbericht.
Wil je meer lezen over het gouden uur en huid op huid contact? Je leest er alles over in het boek Natuurlijk Bevallen.