Geboorteplan

Nog regelmatig wordt het maken van een geboorteplan als een onzinnige opdracht gezien. Ik heb heel vaak horen zeggen dat je van tevoren nooit kunt inschatten hoe de bevalling gaat lopen en men is bang dat je teleurgesteld zal zijn als het tegenvalt. Toch is het in mijn ogen erg zinvol na te denken wat jouw wensen zijn en dit te bespreken met je verloskundige en met je partner. Zaken die voor jou erg vanzelfsprekend zijn, zijn dat misschien voor jouw verloskundige helemaal niet. Bovendien zet het je aan het denken over mogelijke alternatieven indien het anders loopt. Als je je wensen voor jezelf helder hebt en de daarbij horende alternatieven, houd je zelf de regie.

Betrek je partner altijd in het maken van het geboorteplan, laat hem meedenken in jouw wensen. Hij dient exact te weten wat erin staat, zodat hij het woord kan nemen tijdens de bevalling. Op het moment zelf moet jij je niet bezig hoeven houden met dit soort zaken.

Bespreek je geboorteplan samen met je partner altijd uitvoerig met je verloskundige of gynaecoloog. Ga goed voorbereid het gesprek in en weet waar je over spreekt. Verdiep je in de materie voordat je besluit iets wel of niet te doen. Je kunt altijd vragen verwachten waarom je een bepaalde keuze maakt. Je zorgverlener mag zijn of haar eigen visie geven en het is aan jullie daar een verantwoord besluit in te nemen. Dat kan ook zijn dat je je zorgverlener moet overtuigen van jullie wensen. Ben je bewust van het feit dat je zorgverlener een beroepsverantwoordelijkheid heeft en dus moet handelen als zij dit strikt noodzakelijk acht.

Laat een kopie van je geboorteplan opslaan in je zorgdossier, zodat ook eventuele waarnemende collega’s kunnen lezen wat jij wilt. Zorg er ook altijd voor dat je een kopie bij je hebt. Je mag van iedereen die bij je bevalling betrokken is verwachten dat ze jouw geboorteplan met aandacht lezen. Het is voor jou één van de belangrijkste gebeurtenissen uit je leven, waar met respect voor jouw wensen mee om moet worden gegaan.

Vragen voor in het geboorteplan

Er zijn tal van vragen die je jezelf kunt stellen om op te nemen in je geboorteplan. Het beste is puntsgewijs de onderwerpen te noemen, zodat het overzichtelijk is en makkelijk te lezen.

Een voorbeeld van een aantal vragen waarover je kunt nadenken:

– Locatie van bevallen en in bad/bed/baarkruk etc. Waar wil je de ontsluitingsfase doorbrengen?

– Aanwezigen tijdens de bevalling en wat is de rol van de partner?

– Hoe wens je de ruimte? Denk aan privacy, muziek, geur etc.

– Hoe wil je de bevalling op een natuurlijke wijze stimuleren? Wanneer mag er ingegrepen worden?

– Hoe denk je over pijnbestrijding?

– Hoe denk je over de nodige controles? Hoe frequent wil je dat ze worden uitgevoerd? Of alleen op verzoek?

– Hoe denk je over het zelf kunnen kiezen van je houding en je bewegingsvrijheid. Als je bijvoorbeeld continue gemonitord wordt d.m.v. een CTG-band, ben je meer gebonden aan het bed.

– Hoe wil je dat er gesproken wordt? Bijvoorbeeld actieve aanmoediging van buitenaf of juist in alle rust en kalmte?

– Hoe wil je het eerste uur, of langer, doorbrengen? Denk aan huid op huid contact, je baby zelf de borst laten zoeken, controles van je baby op jouw buik.

– Hoe denk je over een oxytocine-injectie om de placenta vlot geboren te laten worden?

– Wil je een (halve) lotusgeboorte?

– Hoe denk je over vitamine K toediening?

 

Denk niet dat het vreemd is dat je je wensen uitgebreid opschrijft. Het is juist voor je zorgverlener fijn dat zij vooraf weet wat je wel en juist niet wilt.

 

 

Reactie achterlaten

Wil je meer weten over het boek?

Of wil je het boek direct bestellen?

Klik dan hier.

Mag ik je op de hoogte houden door middel van een nieuwsbrief?

Je ontvangt zo nu en dan een leuk, inspirerend blogbericht in je mailbox.