Waarom schrijf je een geboorteplan?

Nog regelmatig wordt het maken van een geboorteplan als een onzinnige opdracht gezien. Ik heb heel vaak horen zeggen dat je van tevoren nooit kunt inschatten hoe de bevalling gaat lopen en men is bang dat je teleurgesteld zal zijn als het tegenvalt. Toch is het in mijn ogen erg zinvol na te denken wat jouw wensen zijn, dit op te schrijven in een geboorteplan en dit te bespreken met je verloskundige en je partner. Zaken die voor jou erg vanzelfsprekend zijn, zijn dat misschien voor je verloskundige helemaal niet. Bovendien zet het schrijven een geboorteplan je aan het denken over mogelijke alternatieven indien het anders loopt. Als je je wensen voor jezelf helder hebt en de daarbij horende alternatieven, houd je zelf de regie.

geboorteplan

Ook voor je partner

Betrek je partner altijd in het maken van het geboorteplan, laat hem meedenken in jouw wensen. Hij dient exact te weten wat erin staat, zodat hij het woord kan nemen tijdens de bevalling. Op het moment zelf moet jij je niet bezig hoeven houden met dit soort zaken.

Bespreek je geboorteplan samen met je partner altijd uitvoerig met je verloskundige of gynaecoloog. Ga goed voorbereid het gesprek in en weet waar je over spreekt. Het is aan te raden je goed in materie te verdiepen voordat je besluit iets wel of niet te doen. Je kunt altijd vragen verwachten waarom je een bepaalde keuze maakt. Je zorgverlener mag zijn of haar eigen visie geven over onderwerpen in je geboorteplan en het is aan jullie daar een verantwoord besluit in te nemen. Dat kan ook zijn dat je je zorgverlener moet overtuigen van jullie wensen. Ben je bewust van het feit dat je zorgverlener een beroepsverantwoordelijkheid heeft en dus moet handelen als zij dit strikt noodzakelijk acht. De term ‘tenzij medisch noodzakelijk’ is voor ieder anders te interpreteren en vraagt dus ook om een open dialoog.

Laat een kopie van je geboorteplan opslaan in je zorgdossier, zodat ook eventuele waarnemende collega’s kunnen lezen wat jij wilt. Zorg er ook altijd voor dat je een kopie bij je hebt. Je mag van iedereen die bij je bevalling betrokken is verwachten dat ze jouw geboorteplan met aandacht lezen. Het is voor jou één van de belangrijkste gebeurtenissen uit je leven, waar met respect voor jouw wensen mee om mag worden gegaan.

Geboorteplan voorbeeld

Er zijn tal van vragen die je jezelf kunt stellen om op te nemen in je geboorteplan. Het beste is puntsgewijs de onderwerpen te noemen, zodat het overzichtelijk is en makkelijk te lezen.

Hieronder staat een (gedeelte van een) voorbeeld geboorteplan, met een aantal vragen waarover je kunt nadenken:

– Locatie van bevallen en in bad/bed/baarkruk etc. Waar wil je de ontsluitingsfase doorbrengen?

– Aanwezigen tijdens de bevalling en wat is de rol van de partner?

– Hoe wens je de ruimte? Denk aan privacy, muziek, geur etc.

– Hoe wil je de bevalling op een natuurlijke wijze stimuleren? Wanneer mag er ingegrepen worden?

– Pijnbestrijding, hoe denk je daarover?

– Hoe denk je over de nodige controles? Hoe frequent wil je dat ze worden uitgevoerd? Of alleen op verzoek?

– Hoe denk je over het zelf kunnen kiezen van je bevalhoudingen en je bewegingsvrijheid. Als je bijvoorbeeld continue gemonitord wordt d.m.v. een CTG-band, ben je meer gebonden aan het bed.

– Hoe wil je dat er gesproken wordt? Bijvoorbeeld actieve aanmoediging van buitenaf of juist in alle rust en kalmte?

– Hoe wil je het eerste uur, of langer, doorbrengen? Denk aan huid op huid contact, je baby zelf de borst laten zoeken, controles van je baby op jouw buik.

– Hoe denk je over een oxytocine-injectie om de placenta vlot geboren te laten worden?

– Wil je een (halve) lotusgeboorte?

– Hoe denk je over vitamine K toediening?

Het is niet vreemd dat je je wensen uitgebreid opschrijft in je geboorteplan. Het is juist voor je zorgverlener fijn dat zij vooraf weet wat je wel en juist niet wilt. Zeker wanneer je dit van te voren uitvoerig bespreekt.

Een uitgebreid voorbeeld geboorteplan vind je in het boek Natuurlijk Bevallen. Hier vind je vragen die je voor jezelf kunt invullen die je een start geven voor een goed bevalplan. Ook in de cursus gaan we echt aan de slag met het opstellen van een krachtig geboorteplan. In het cursusboek wat je ontvangt bij aanvang van de cursus vind je een uitgebreid geboorteplan voorbeeld die je helemaal zelf kunt invullen, waar je zelf je eigen document van kan maken.

Ik wens je heel veel succes met het schrijven van dit document. Neem je het serieus, dan zullen de personen om je heen hier ook zorgvuldig mee omgaan en er alles aan doen jouw wensen tegemoet te komen. Mocht je vragen hebben over je geboorteplan, schroom niet om ze te stellen. Je mag me altijd een mailtje sturen hierover.

Wil je meer te weten komen over wat je invloed kan zijn op jouw bevalling en hoe je het vertrouwen vind in je eigen lichaam? Je leest er alles over in het boek Natuurlijk Bevallen.

Er is ook een online zwangerschapscursus Natuurlijk Bevallen die je kunt volgen wanneer het jou uitkomt. Bestel deze cursus tijdelijk niet voor € 69,00 maar voor € 49,00