Badbevalling

Badbevalling

Steeds meer vrouwen die gaan bevallen kiezen voor een badbevalling. Het bevallen in bad heeft voor zowel de moeder als de baby vele voordelen. Je baby bevindt zich negen maanden lang in het vertrouwde warme water van je baarmoeder. De overgang naar de koude buitenwereld verloopt veel rustiger voor je baby wanneer je ervoor kiest om te bevallen in bad. Dat komt doordat je baby direct na de geboorte minder prikkels van kou, geluid en zuurstof krijgt en daardoor geleidelijker kan wennen aan het nieuwe leven buiten je buik. De temperatuur van het water is ongeveer gelijk als die van je baarmoeder en voelt voor je baby hetzelfde aan, in tegenstelling tot de lucht waarin wij ons bevinden. Bovendien wordt geluid door het water gedempt, waardoor je baby ook van geluiden minder schrikt.

Voordelen van een badbevalling voor de moeder

Naast de vele voordelen voor de baby, zijn er ook voor jou als moeder veel voordelen. Door het warme water zal je makkelijker ontspannen. Je wordt gedragen door het water. Het is een aangename, warme en veilige plek die je helpt te ontspannen. Spanningen in het bekken of in de rug kunnen veel gemakkelijker worden losgelaten, waardoor een badbevalling wordt aangeraden bij bijvoorbeeld rugklachten of bekkeninstabiliteit. Ontspanning zorgt voor de aanmaak van het hormoon endorfine, wat een natuurlijke, pijnstillende werking heeft. Daardoor ligt het aantal ruggenprikken bij vrouwen die de eerste fase van hun bevalling in bad doorbrengen aanzienlijk lager dan bij gewone bevallingen. De samentrekkingen van je buik zijn onder water veel beter te verdragen, waardoor je je makkelijker kunt overgeven aan wat je lichaam je ingeeft.

In het boek Natuurlijk Bevallen lees je meer over de voordelen van een badbevalling voor zowel jijzelf als je baby.

 

badbevalling

Nog meer voordelen van een badbevalling

Het warme water zorgt er ook voor dat je meer gewichtloos bent. Je kunt je lichaam veel makkelijker bewegen en verschillende posities aannemen. Bewegingen gaan op een rustige, soepele en geleidelijke manier door bijvoorbeeld zachtjes heen en weer te wiegen. Het vrij bewegen in het water zonder last te hebben van de zwaartekracht, wordt door veel vrouwen als heel ontspannen ervaren.

In het water vindt een verweking van de bekkenbodem plaats, waardoor de uitdrijving meestal geleidelijker verloopt. Door het warme water wordt de huid rond de vagina en het perineum soepeler en zal langzaam worden opgerekt. Daardoor is de kans op inscheuren of inknippen kleiner.

Het warme bad zorgt er ook voor dat jij je makkelijker kunt terugtrekken in je eigen cocon. Het zal je helpen met je aandacht naar binnen te gaan en je te focussen op jouw lichaam en je baby. Daardoor zul je beter in staat zijn te luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. En kun je het natuurlijke proces van je bevalling haar werk laten doen.

Ook je partner kan in bad plaatsnemen, zodat de bevalling meer van jullie samen wordt. Lees meer over de rol van de partner in mijn blog.

In het boek Natuurlijk Bevallen lees je meer over de vele voordelen van bevallen in bad en andere bevalhoudingen. In de cursus Natuurlijk Bevallen vertel ik je meer over een badbevalling. Deze cursus is nu ook online te volgen.

Ik wens jouw een prachtige badbevalling toe!

Rieneke

Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek Natuurlijk Bevallen?

Bestel het eenvoudig hieronder.

Ja! Dit boek wil ik.

Sinds kort is er ook een online zwangerschapscursus Natuurlijk Bevallen die je kunt volgen wanneer het jou uitkomt. Bestel deze cursus voor maar € 49,00

Ja! Deze cursus lijkt me wel wat.