Steeds meer vrouwen die gaan bevallen kiezen voor een badbevalling. Het bevallen in bad heeft voor zowel de moeder als de baby vele voordelen. Je baby bevindt zich negen maanden lang in het vertrouwde warme water van je baarmoeder. De overgang naar de koude buitenwereld verloopt veel rustiger voor je baby wanneer je ervoor kiest om te bevallen in bad. Dat komt doordat je baby direct na de geboorte minder prikkels van kou, geluid en zuurstof krijgt en daardoor geleidelijker kan wennen aan het nieuwe leven buiten je buik. De temperatuur van het water is ongeveer gelijk als die van je baarmoeder en voelt voor je baby hetzelfde aan, in tegenstelling tot de lucht waarin wij ons bevinden. Bovendien wordt geluid door het water gedempt, waardoor je baby ook van geluiden minder schrikt. Je kindje komt rustiger en geleidelijker ‘op gang’, gaat daarna op een rustiger manier ademhalen en huilt daardoor mogelijk minder.

Voordelen van een badbevalling voor de moeder

Naast de vele voordelen voor de baby, zijn er ook voor jou als moeder veel voordelen. Door het warme water zal je makkelijker ontspannen. Je wordt gedragen door het water. Het is een aangename, warme en veilige plek die je helpt te ontspannen. Spanningen in het bekken of in de rug kunnen veel gemakkelijker worden losgelaten, waardoor een badbevalling wordt aangeraden bij bijvoorbeeld rugklachten of bekkeninstabiliteit. Ontspanning zorgt voor de aanmaak van het hormoon endorfine, wat een natuurlijke, pijnstillende werking heeft. Daardoor ligt het aantal ruggenprikken bij vrouwen die de eerste fase van hun bevalling in bad doorbrengen aanzienlijk lager dan bij gewone bevallingen. De samentrekkingen van je buik zijn onder water veel beter te verdragen, waardoor je je makkelijker kunt overgeven aan wat je lichaam je ingeeft. 

In het boek Natuurlijk Bevallen lees je meer over de voordelen van een badbevalling voor zowel jijzelf als je baby.

rol_van_de_partner_tijdens_bevalling

Een badbevalling kent nog meer voordelen

Het warme water zorgt er ook voor dat je meer gewichtloos bent. Je kunt je lichaam veel makkelijker bewegen en verschillende posities aannemen. Bewegingen gaan op een rustige, soepele en geleidelijke manier door bijvoorbeeld zachtjes heen en weer te wiegen. Vrij bewegen in het water, wordt door veel vrouwen als heel ontspannen ervaren. Er is namelijk minder last van de zwaartekracht.

In het water vindt een verweking van de bekkenbodem plaats, waardoor de uitdrijving meestal geleidelijker verloopt. Door het warme water wordt de huid rond de vagina en het perineum soepeler en zal langzaam worden opgerekt. Daardoor is de kans op inscheuren of inknippen kleiner.

Het warme bad zorgt er ook voor dat jij je makkelijker kunt terugtrekken in je eigen cocon. Het zal je helpen met je aandacht naar binnen te gaan en je te focussen op jouw lichaam en je baby. Daardoor zul je beter in staat zijn te luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. En kun je het natuurlijke proces van je bevalling haar werk laten doen.

Ook je partner kan in bad plaatsnemen. Dat zorgt er ook voor dat het meer jullie bevalling wordt, omdat anderen automatisch meer op afstand gehouden worden. Je kunt tegen je partner aan leunen en samen jullie kindje boven water halen.

badbevalling1

Van controle naar vertrouwen

Bovendien zorgt het bad ervoor dat je minder makkelijk gestoord wordt voor medische controles. Voor een verloskundige vraagt het een andere manier van werken en misschien daarom zijn niet alle verloskundigen even enthousiast over deze manier van bevallen. Ze hebben minder zicht op wat er gebeurt onder water en zullen daarom meer de controle en regie over de bevalling uit handen moeten geven aan de moeder zelf. Ze zullen kortom meer moeten vertrouwen op het natuurlijke proces. Bespreek dit daarom vooraf goed met je verloskundige. Wanneer je verloskundige met haar handen in het water komt, zal ze meer op de tast moeten doen. Het controleren van de harttonen van de baby bijvoorbeeld kan ook prima onder water gebeuren. Je zou kunnen voorstellen alleen de strikt noodzakelijke controles toe te staan. Elke ingreep verstoort jouw concentratie, waardoor je mogelijk uit je kracht wordt gehaald. Dit kan onnodige onrust en stress veroorzaken.

Van bad naar bed

Vrouwen worden in de laatste fase van de bevalling vaak verzocht op bed plaats te nemen, zodat de zorgverlener er makkelijk bij kan. De enige reden om op dat moment uit bad te gaan is wanneer jij het zelf prettiger vindt om op bed of in een andere positie te bevallen. Een andere reden kan bijvoorbeeld zijn dat je liever voordat je baby er is uit bad wilt stappen en je wilt afdrogen, zodat je daarna lekker lang kunt genieten van het huid op huid contact met je baby en je baby lang dicht tegen je aan kunt houden. Het kan prima zijn dat je alleen de eerste fase van je bevalling in bad doorbrengt. Maar laat de reden van je besluit nooit afhangen van de persoonlijke voorkeur van je verloskundige. Juist de uitdrijving kan heel goed onder water en heeft, zoals ik hierboven al omschreef, heel veel positieve gevolgen voor jou en je baby.

In het boek Natuurlijk Bevallen lees je meer over de vele voordelen van bevallen in bad en andere bevalhoudingen. In de cursus Natuurlijk Bevallen vertel ik je meer over een badbevalling. Deze cursus is nu ook online te volgen.

 
 

Wil je meer te weten komen over wat je invloed kan zijn op jouw bevalling en hoe je het vertrouwen vind in je eigen lichaam? Je leest er alles over in het boek Natuurlijk Bevallen.