Wat betekent de uitgerekende datum voor jou?

De uitgerekende datum wordt in het begin van de zwangerschap vastgesteld door de verloskundige en is daarmee vaak een absoluut gegeven geworden. Er hangt van deze datum veel af. Het is een inschatting van de verloskundige op basis van metingen tijdens een echo en het is mede afhankelijk van de eerste dag van de laatste menstruatie. Elk gezond kindje wordt geboren op het tijdstip wanneer hij er klaar voor is. Dat is bij de ene met 38 weken en de andere met 42 weken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld in het geval van vroeggeboorte. Het is goed te weten hoe lang iemand al zwanger is en daarop te anticiperen wanneer de bevalling zich eerder aandient dan verwacht. Maar wanneer een zwangerschap normaal verloopt en de 42-wekengrens nadert, dan moet er ineens worden ingegrepen, vanwege mogelijke complicaties. Wanneer er geen medische noodzaak is en het kindje maakt het goed in de buik, dan is er toch geen reden om in te grijpen? Een verkeerde inschatting of een langere cyclus kan zo maar een paar dagen variëren.

uitgerekende-datum

Nadelen van de uitgerekende datum

De vraag om in te grijpen komt ook regelmatig van de vrouw zelf omdat het haar fysiek te zwaar wordt. Deze fysieke belasting kan worden versterkt doordat zij de uitgerekende datum al lang is gepasseerd en zich er op had ingesteld dat haar baby er al had moeten zijn. Daarom is het volgens mij beter om te praten over een ‘geschatte datum’ en verder te spreken in woorden als ‘half november wordt mijn kindje verwacht’.
Ook hierin kan er misschien meer aandacht zijn voor wat er zich in de zwangere vrouw afspeelt. Blokkeert zij de overgave aan het geboorteproces? Is ze goed voorbereid op haar bevalling? Is er voldoende begeleiding geweest om haar over haar angsten te zetten? Voelt ze een warm welkom voor haar kindje? Is ze onzeker voor de tijd die komen gaat?

In het boek Natuurlijk Bevallen lees je meer over de de uitgerekende datum en de bevalling.

Wil je meer te weten komen over wat je invloed kan zijn op jouw bevalling en hoe je het vertrouwen vind in je eigen lichaam? Je leest er alles over in het boek Natuurlijk Bevallen.

Er is ook een online zwangerschapscursus Natuurlijk Bevallen die je kunt volgen wanneer het jou uitkomt. Bestel deze cursus tijdelijk niet voor € 69,00 maar voor € 49,00