Bevalhoudingen

Bevallen kan op veel verschillende manieren, in allerlei bevalhoudingen. De meest gangbare, maar de meest onnatuurlijke, is liggend op bed. Je kunt je afvragen waarom zoveel vrouwen liggend op bed bevallen. Het antwoord is simpel: omdat de zorgverlener er dan het beste bij kan.

Lang geleden bevielen vrouwen allemaal rechtop, terwijl ze zichzelf hangend vasthielden of gehurkt zaten. Ze hadden geen of weinig hulp bij hun bevalling. Dit veranderde toen er steeds meer technisch werd ingegrepen om vrouwen van hun kind te verlossen. Bij stagnerende bevallingen werd ingegrepen. Niet de barende vrouw, maar de technische mogelijkheden werden steeds belangrijker. Ook bij bevallingen zonder problemen. Een baring werd een technischer gebeuren, vaak geleid door mannelijke verlossers. En om die ingrepen te kunnen toepassen, moesten vrouwen stil op hun rug blijven liggen, zodat de zorgverlener goed zicht had op wat er gebeurde. Vrouwen werden ook steeds vaker verdoofd, waardoor rechtop bevallen in hun eigen kracht al helemaal niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Zo is liggend bevallen ‘de norm’ geworden.

Door geen gebruik meer te maken van de zwaartekracht, werd het noodzakelijk om actief persen te stimuleren. De uitdrijving is echter een dynamisch proces, waarbij hard meepersen niet altijd nodig blijkt te zijn. Als je het bekken de tijd geeft zich aan te passen aan de ligging en grootte van de baby en de indaling haar werk laat doen, ga je pas meepersen als je lichaam aangeeft dat het nodig is.

Natuurlijke bevalhoudingen

Zorgverleners in de geboortezorg geven nog steeds sterk de voorkeur aan een liggende bevalling, zodat zij gemakkelijk (medische) handelingen kunnen plegen en goed zicht hebben op het geboortekanaal. Andere bevalhoudingen, die veel natuurlijker zijn, worden vaak niet eens benoemd. Je zou te allen tijde moeten bevallen op de manier die voor jou op dat moment het fijnst aanvoelt. Ongeacht wat de omgeving ervan vindt. Als je luistert naar wat je lichaam je ingeeft, weet je heel goed welke houding je moet aannemen. Als je op dat moment wilt liggen, moet je dat doen. Maar als dit niet goed voelt, doe het dan niet. Als je graag wilt lopen, wiegen, dansen, hurken, hangen of op handen en knieën door de kamer wilt kruipen, dan doe je dat. Alles kan fijn voelen op zo’n moment. Het is tijdens de bevalling niet belangrijk wat anderen van je vinden of wat ‘hoort’ in onze westerse wereld. Het gaat erom dat jij luistert naar wat je lichaam je op dat moment ingeeft.

In het boek Natuurlijk Bevallen lees je alles over de verschillende bevalhoudingen en de voor- en nadelen voor zowel jou als je baby. In de cursus Natuurlijk Bevallen ga je zelf oefenen met de diverse houdingen om erachter te komen wat voor jou prettig is. Er is ook een online cursus waarin deze houdingen thuis geoefend gaan worden.

 

 

Reactie achterlaten

Luister mijn nieuwste podcast op Spotify