Natuurlijk_bevallen_podcast

NATUURLIJK BEVALLEN DE PODCAST

In deze podcast zal ik, Rieneke de Kroon auteur van het boek Natuurlijk Bevallen, diverse onderwerpen bespreken rondom zwangerschap en geboorte. Alle onderwerpen komen uit het boek Natuurlijk Bevallen. Daarnaast hoor je interessante gesprekken met deskundigen en met krachtige mama’s die hun verhaal willen delen om jou te inspireren.

Aflevering 16. De rol van de partner tijdens de geboorte

Wat kan je partner bijdragen aan de geboorte van jullie baby? Want zijn rol is niet alleen maar het vasthouden van je hand of je vertellen dat je het goed doet. Zijn rol gaat veel verder en is van onschatbare waarde. In deze podcast vertel ik je er veel meer over. Ook ga ik kort in op de rol van de doula en ook de rol van de (natuurlijk) kraamzorg tijdens de geboorte komt kort aan bod.

Aflevering 15. In gesprek met Eva van Bliss Hypnobirthing

In deze podcast ga ik in gesprek met Eva Voeten van Bliss Hypnobirthing. Een openhartig gesprek over de liefde voor haar werk. Ze geeft Hypnobirthing cursussen in Breda en ze is doula (in opleiding). We bespreken onze gedeelde passie, namelijk zwangere vrouwen kracht en vertrouwen geven in de voorbereiding op hun bevalling. Ieder op onze eigen manier, vanuit onze eigen kracht. Ze vertelt over haar ongeneeslijke ziekte die zij overwonnen heeft en wat dit heeft betekend voor haar leven; voor wie ze nu is. Ook vertelt ze over wat een gezonde leefstijl betekent voor je (zwangere) lichaam en hoe ze dit doorzet in haar dagelijks leven met haar kinderen.

Aflevering 14. In gesprek met Wendy lactatiekundige

In deze podcast ga ik in gesprek met Wendy Seelen van Praktijk Wendy Seelen en mijnbabycoach.nl. Waar lopen pas bevallen moeders tegen aan als ze starten met borstvoeding? Wat maakt borstvoeding nou zo bijzonder? Het is namelijk meer dan alleen voeding voor je baby. We bespreken onder andere de maatschappelijke invloed om wel of juist geen borstvoeding te geven. Omdat Wendy al 21 jaar vol enthousiasme werkt als lactatiekundige en kraamverzorgende kan ik haar alles vragen over dit onderwerp. Ze vertelt over haar ervaringen in haar werk, maar ook waar deze persoonlijke drive vandaan komt.

Aflevering 13. Borstvoeding

In deze podcast ga ik verder in op het onderwerp borstvoeding. Wat zijn de voordelen van borstvoeding voor zowel jou als je baby? Waarom zou borstvoeding de norm moeten zijn in tegenstelling tot kunstvoeding? Waarom is borstvoeding meer is dan alleen voeding? Het biedt ook een vertrouwde plek en troost voor je kindje. Daarnaast ga ik in op wat het geven van borstvoeding kan betekenen voor jou persoonlijk en wanneer je weer aan het werk gaat.

Wil je meer te weten komen over wat je invloed kan zijn op jouw bevalling en hoe je het vertrouwen vind in je eigen lichaam? Je leest er alles over in het boek Natuurlijk Bevallen.

Aflevering 12. In gesprek met Mirjam Heemskerk van Gentle Beginnings

In deze podcast ga ik in gesprek met Mirjam van Gentle Beginnings en Postpartum Massage Nederland. In haar praktijk geeft ze onder andere postpartum massages, belly bindings en ze is placentaspecialist. Ze vertelt over haar liefde voor haar vak. Waarom kan een massage zo veel goed doen voor een vrouw die haar kindje heeft gebaard? Wat doet warmte met je lichaam? Ze vertelt over de veranderingen die een vrouw doormaakt, ook na haar bevalling. En ze vertelt over de placenta, het orgaan dat een twee-eenheid heeft gevormd met je baby, negen maanden lang. Deze aflevering is een ode aan het vrouwenlichaam wat negen maanden lang een baby heeft laten groeien.

Aflevering 11. Het geboorteplan

Wat schrijf je eigenlijk in een geboorteplan? In deze podcast leg ik je uit waarom ik het geboorteplan zo belangrijk vind. Het legt je wensen vast voor je bevalling en het laat je nadenken over wat je graag zou willen. Natuurlijk weet je van te voren niet hoe je bevalling gaat verlopen. Maar je kunt wel verlangens hebben. Door deze te delen met je verloskundige, weet ze wat jij wil en dat je hier over hebt nagedacht. Ik ben ervan overtuigd dat iedere verloskundige de intentie heeft jouw wensen te respecteren en hier haar uiterste best voor te doen.
Een geboorteplan maak je meestal samen met je partner, hierdoor weet ook hij of zij precies wat jouw wensen zijn en heb je tijdens je bevalling een stuk minder om over na te denken. In deze podcast bespreek ik heel veel vragen die je in je geboorteplan zou kunnen opnemen. Wil je er meer over lezen? In het boek Natuurlijk Bevallen vind je meer tips voor jouw geboorteplan.

Aflevering 10. In gesprek met Elaine van Jouw Geboorte Avontuur

In deze podcast ga ik in gesprek met Elaine van Jouw Geboorte Avontuur. Je hoort hoe wij onze visie delen over bevallen. Elaine vertelt bevlogen over haar passie zwangere vrouwen de regie te geven over hun eigen bevalling. Ze nodigt ‘haar vrouwen’ uit de dialoog aan te gaan om onderzoeken welke mogelijkheden er zijn tijdens de geboorte en op basis van ‘informed consent’ de juiste keuze te maken. Hoe ze dat doet? Ze is ‘best een beetje streng’, zegt ze zelf. Maar ze wil zo graag dat iedere vrouw aan het roer staat van haar eigen bevalling. Luister naar haar verhaal en laat je inspireren ook het heft in handen te nemen. Het is JOUW bevalling!

Aflevering 9. In gesprek met Mendy over haar twee prachtige bevallingen in het ziekenhuis

In deze podcast ga ik in gesprek met Mendy die ondanks haar zwangerschapsvergiftiging toch twee prachtige bevallingen heeft ervaren in het ziekenhuis. Ontdek wat je kunt bereiken in het ziekenhuis, of je daar nu gepland of ongepland gaat bevallen. Ook dit is een plek waar goed naar je wensen wordt geluisterd en waar je volledig in je eigen kracht kunt bevallen. Een belangrijke tip die Mendy gaf: bereid je, net als je bruiloft of een vakantie, ook op je bevalling erg goed voor. Hierdoor ben je goed geïnformeerd; weet je wat je wilt; en kun je ook in het ziekenhuis een prachtige bevalling beleven die je kracht geeft voor de rest van je leven. Dit en nog veel meer hoor je in deze podcast.

Aflevering 8. Het Gouden Uur

Tijdens deze aflevering praat ik je bij over het belangrijkste uur vlak nadat je baby is geboren, namelijk; Het Gouden Uur. Hoe laat je je baby zo rustig mogelijk kennis maken met de wereld buiten de veilige baarmoeder? Niet alleen je baby wordt geboren, maar ook de placenta. Wat kun je er zelf aan doen om dit belangrijke orgaan geboren te laten worden? En wat zijn de voordelen als je je baby direct na de geboorte zelf laat zoeken naar je tepel? Dit en nog veel meer hoor je allemaal in deze podcast.

Aflevering 7. In gesprek met Esmarel van Dalalou Natuurlijk

In deze podcast ga ik in gesprek met Esmarel, de vrouw achter Dalalou Natuurlijk. Dé webshop waar je fijne, natuurlijke kraampakketten kunt bestellen, die het natuurlijk en duurzaam alternatief zijn voor het reguliere kraampakket. Daarnaast vind je ook vele andere producten die bijdragen aan een zo natuurlijk mogelijke zwangerschap, geboorte en kraamtijd. We praten over het belang van deze materialen voor jou en je baby. Welke heilzame werking deze materialen kunnen hebben voor je baby en voor jou vlak na de geboorte.
Maar dit gesprek gaat verder. We praten ook over hoe je als zwangere vrouw het vertrouwen vindt in je lichaam tijdens de geboorte van je kindje. Hoe je je zwangerschap bewust en vol vertrouwen kan beleven.

Aflevering 6. Hoe ga je om met de pijn?

In deze podcast vertel ik je alles over mijn manier van omgaan met de pijn tijdens de bevalling. Ik noem het liever je oerkracht. Want dat is het! Het is een enorme kracht die alleen tijdens de geboorte tot uiting komt. Maar hoe ga je daarmee om? Hoe kun je nou zelf ervoor zorgen dat deze kracht draaglijk wordt? En hoe zorg je ervoor dat het niet jouw bevalling in de weg gaat staan? Je hoort mijn ideeën erover in deze podcast.

Aflevering 5. In gesprek met Joke van Strijp, doula in Den Bosch

In deze podcast ga ik in gesprek met Joke van Strijp. Zij is doula in Den Bosch en geeft hypnobirthing cursussen. Ze vertelt over haar werk als doula en wat een doula kan bijdragen aan je bevalling. Naast geboortedoula is zij ook post partumdoula waar ze uitgebreid over vertelt. Als geboortedoula heeft ze een cruciale rol in de beleving van je bevalling, in deze podcast hoor je wat die rol kan zijn en hoe zij haar werk ervaart.

Aflevering 4. Bevalhoudingen

In deze podcast vertel ik alles over de verschillende houdingen die je kunt aannemen tijdens je bevalling. Ik vertel over de voor- en nadelen van de mogelijkheden die er zijn. Want waarom zou je standaard (half-)liggend op bed bevallen? Luister de podcast om te ontdekken wat voor jou het beste aanvoelt.

Aflevering 3. In gesprek met Sandra Evertman over haar thuisbevalling

Sandra vertelt over haar bevalling thuis en wat zij er zelf aan heeft gedaan in de voorbereiding naar haar bevalling. Haar bevalling vond in alle rust plaats in het bijzijn van haar man en verloskundige. Door de tips die ze haalde uit het boek Natuurlijk Bevallen en de ademhalingstechnieken die ze leerde heeft zij deze prachtige bevalling in alle rust volbracht.

Aflevering 2. Je hormonen tijdens de bevalling

In deze podcast vertel ik je hoe je hormonen werken tijdens de bevalling en hoe je hier zelf invloed op kunt hebben. Er is een enorm samenspel tussen verschillende hormonen en die hebben ieder hun eigen functie. De belangrijkste hormonen tijdens je bevalling worden besproken, zodat je een idee krijgt bij de werking tijdens een natuurlijke bevalling. De inspiratie voor deze aflevering komt uit het boek Natuurlijk Bevallen.

Aflevering 1. Mijn twee bevallingen

Naast schrijfster van het boek Natuurlijk Bevallen ben ik ook moeder van twee schatten van kinderen. Deze twee bevallingen hebben er voor mij toe geleid dat ik dit boek ben gaan schrijven en de cursussen Natuurlijk Bevallen ben gaan geven. Maar wat maakte mijn bevallingen nou zo bijzonder? Ik vertel het in deze podcast. Ik hoop dat mijn ervaringen voor jou ook een inspiratiebron zijn om jouw bevalling optimaal voor te bereiden. Pak de regie en vertrouw op je lichaam en je baby. Jij kunt het!

Wil je meer te weten komen over wat je invloed kan zijn op jouw bevalling en hoe je het vertrouwen vind in je eigen lichaam? Je leest er alles over in het boek Natuurlijk Bevallen.